Övning med bommar

Galoppbommar gör underverk med hoppekipagen och det sliter inte på hästarna. Man får en bra känsla för vilken galopp man har.

Många som ska rida den här övningen för första gången får problem på ena eller andra sättet. Hemligheten är att komma in bra på första bommen så man kan vara lugn till andra och tredje. Sätt en bra galopp och håll den genom svängen.

Övningen är bra för ryttarens avståndsbedömning och för att lära sig att reglera hästens galopp.

Den här övningen ger bra träning eftersom det är svårt för många att hålla igång galoppen i sväng.

Försök att ha bommen mitt i galoppsprånget så att du har hästens framfötter en bra bit från bommen, annars blir det lätt att de trampar på bommen med bakbenen.

Rid som om det det var ett hinder, med tanke på var du ska placera bommen och försök att sitta ner när du gör det här. Ställ dig inte upp för då hoppar hästen ofta iväg och tappar sin balans. Gör det i vanlig sits.

 

Lägg tre bommar på båda långsidorna i ridhuset, innanför spåret. Det ska vara 15 meter ellan bommarna.

Om du har ett kort ridhus kan du använda två bommar på varje långsida.

Du kan även använda två bommar på varje långsida om du har en unghäst. Det är ett bra sätt att vänja unghästen vid att korta sig, eftersom det är korta sträckor det handlar om.

Om du vill göra det lättare kan du också använda bara två bommar istället för tre och om du vill gör det lite svårare kan du höja upp bommarna med kavalettiblock.

 

Börja med att rida på fyra språng mellan bommarna. Det går ofta för sakta eftersom det är en ganska kort sväng när man vänder upp. De flesta rider lite för kort och får öka till andra bommen, och då blir det trångt till tredje.

När du rider på bommarna på båda långsidorna blir det tajta svängar. Se till att hålla igång galoppen i svängarna.

När fyra språng fungerar bra är det bara att börja experimentera. Kan du rida på fem korta? Fyra mellan första och andra bommen och fem mellan andra och tredje.

 

Syftet med den här övningen är att lära känna hästens galopp och att lära sig vad som krävs för att reglera den.

Tänk på att sitta ner i sadeln, du behöver inte tänka att bommarna är hinder. Men sitt inte bakom lod utan lite lätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0