Lösgjord häst

Några tips för en lösgjord häst:

  1. Se till att hästen hela tiden är avspänd, både fysiskt och psykiskt.
  2. Innan du börjar rida bör du ha en tydlig plan för ditt arbete med hästen och se till att du hela tiden är medveten och fokuserad.
  3. Bygg upp ditt arbete så det är en tydlig stegring av kraven. Börja lätt och gör det sedan lite svårare.
  4. Om du får problem eller spänning bör du alltid kontrollera att hästen verkligen förstår vad du menar.
  5. Om din häst blir spänd måste du snabbt backa tillbaka och göra jobbet lättare för din den.
  6. Rid mycket över gångar för att få din häst lösgjord.
  7. Lägg in regelbundna kontroller av att din häst går för lätta hjälper och bär sig själv under ridpasset och att den söker ett mjukt stöd på bettet.
  8. Om du har en het häst är det bra att ligga kvar ett tag i samma övning så den vänjer sig och får förtroende.

  

Vad är en bra form?

Det beror helt och hållet på vilken häst du rider. En 4-årig häst ska gå i en helt annan form jämfört med en färdigutbildad. En bra form handlar om att hästen ska arbeta med balans och stöd i tygeln. Det är viktigt att inte bara fokusera på hästens hals och huvud utan istället lägga större vikt vid att hela hästen jobbar bakifrån och fram till handen. En del hästar går väldigt fint med nosryggen i lodrät linje utan att jobba genom hela kroppen.

Det finns ingen "fast bild" av hur en häst ska arbeta. Det är mer en helhet av hur alla hästens muskler arbetar från bakbenen över korset och ryggen, genom bogarna och fram till bettet. Hästen ska ha en tydlig överlinje och arbeta med en elastisk rygg. Den ska också söka sig framåt-nedåt med huvud och hals.

Ryttaren ska ha kontroll på hur hästens framdel är placerad i förhållande till bakdelen. En bra form är att du har lika mycket koll på båda sidor, att hästen "paketeras" mellan höger och vänster skänkel i bjudning fram mot handen

På den unga hästen är det väldigt viktigt att befästa en stadig form med ett trevligt stöd i handen. Den ska vara avslappnad och arbeta i balans i alla gångarter.

Har du en 5-åring visar du redan i dressyrprogrammet att du kan variera formen och att hästen söker sig framåt-nedåt. Ju äldre hästen blir, desto mer kan du variera formen i och med att hästen förbättrar sin balans.

Många hästar rids ofta med för kort hals och jobbar inte ärligt fram till bettet. Det är A och O att din häst är i balans och bär upp sig med bakbenen. Formen ska bibehållas i alla rörelser och hästen får inte korta sin hals när du t.ex. rider in i skänkelvikning eller skolor.

Nacken ska i slutänden vara den högsta punkten. Hästen ska vara avslappnad och följa de grundläggande hjälperna.

Om bakbenen är väl undersatta och hästen jobbar bra genom hela kroppen kanske det är en styrkesak innan nacken kommer till den högsta punkten. Om du jobbar vidare i ett halvår till så kommer nacken upp av sig själv.

Kontakten bakifrån och fram till handen och tvärtom är det viktigaste av allt. Därför ska man inte stirra sig blind på om nacken är högsta punkt eller inte.

Som ryttare ska man våga ha lite "is i magen" när man rider 6- och 7-åriga hästar och det börjar krävas lite samling. Om domarna skriver att hästen är för låg framtill gäller det att bygga upp den bakifrån genom att rida fler skolor och fler halvhalter. Då kommer nacken så småningom upp av sig själv. Hur hög nacken ska vara avgörs av hur mycket bakbenen arbetar inunder hästen.

Tips:

  • Kontrollera att hästen söker sig framåt-nedåt när du lättar på båda tyglarna i alla rörelser.
  • Var noga med att du kan leda med innerhanden och understöd tygeltaget med skänkeln som kontroll på att hästen arbetar runt den inre skänkeln.
  • Kontrollera att du kan variera formen utan att hästen ändrar tempo eller linje av sig själv.
  • Kom ihåg att det inte finns någon "fast form", utan formen beror på hur hästen är byggd.
  • Använd 90 procent ben och 10 procent hand.
  • Kontrollera att du kan minska tempot och samla hästen utan att handen går bakåt.
  • Sätt en gräns för hur långt bak handen får gå. När du kommer till den gränsen måste handen gå framåt direkt igen.
Övningar för en bra form:
 
En bra övning är att rida i svag "bogen in" på stora mittvolten eller kvartslinjen och växla mellan trav och galopp. Försök att hela tiden bibehålla exakt samma form och ett jämnt stöd
Du kan också rida i galopp på mittvolten och låta hästen länga sig och söka sig hela vägen framåt-nedåt.
 
Håll koll på formen och dig själv. Kontrollera både din sits och hästens balans. Sedan lägger du på lite mer ben och rätar upp dig och känner att hästen följer med tillbaka, för att sedan öka tempot igen. Växla mellan samling och avspändhet.
 
Rid för skänkeln fram till handen och var noga med att handen inte går bakåt och blockerar rörelsen. Det är en bra utbildningskontroll av dig själv och din häst. 

Kommentarer
Postat av: josefin

bra blogg kolla gärna in min! ;)

2012-11-19 @ 21:22:12
Postat av: Anonym

Din blogg är sjukt nyttig att läsa! Total älskar den!!
Skulle betyda super mycket om du ville deltag i min frågestund!
Bästa frågan får en läkning!!
http://ponnypay.blogg.se/2012/november/fragestund.html#comment

2012-11-20 @ 09:14:31
URL: http://Ponnypay.blogg.se
Postat av: Emilia

Super bra blogg! Skulle betyda mycket om du kikade in på min blogg och kommenterade lite och så! Hoppas du gillar det du ser!
Kram på dig! <3

2012-11-20 @ 10:45:18
URL: http://emiliaasvensson.blogg.se
Postat av: Remydeake

buy levitra - cheap levitra online , http://buylevitradirectlyonline.com/#vzbul cheap generic levitra

2013-03-14 @ 13:06:19
URL: http://buylevitradirectlyonline.com/#vnlst

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0