Status

Alla tävlingar har en särskild status som talar om vilka som får delta, vilka klasser man kan rida och hur duktigt ekipaget är.

 

Klubb- och inbjudningstävling

Klubbtävlingen har lägst status och här får bara klubbens medlemmar delta. Klubbmedlemmen är den som har betalat en helårsavgift till sin ridklubb. Alla klasser kan ingå.

 

Efter klubbtävlingen kommer inbjudningstävlingen där klubben som anordnar tävlingen kan bjuda in högst tio andra klubbar att låta deras medlemmar också få delta. Klasserna kan göras öppna, dvs. att uppklassade hästar och ponnyer får lov att starta. Annars gäller samma regler som vid lokaltävling. Man måste anlita en godkänd banbyggare och godkänd överdomare och/eller godkänd domare. I övrigt är det samma regler som för lokal tävling.

 

Lokaltävling

Lokaltävling är när man tävlar inom det område ens klubb tillhör. På lokaltävling krävs det att ryttaren har en ryttarlicens, och då lägst lokallicens, som är utskriven i Sverige för att få tävla.

Det får finnas klasser i högst 1,10 för häst och Lätt B för ponny.

Man får tävla B-ponny tills man är 13 år och C- och D-ponny tills man är 18 år.

 

Regionaltävling

För att få delta i en regionaltävling måste ryttaren ha minst junior- eller seniorlicens beroende på ålder. Dessutom måste hästen/ponnyn ha licens. Nordiska och utländska ekipage som bott i Sverige i minst ett år får också delta på regionala tävlingar. 

Högsta klassen som får finnas är 1,30 för häst och msv B för ponny och lägsta klass som får ingå är Lätt D, vilket är 50 cm för A-ponny, 60 cm för B-ponny, 70 cm för C-ponny, 80 cm för D-ponny och 90 cm för häst.

 

Nationell tävling

Nationella tävlingar får innehålla klasser upp till 150 hoppning för häst samt svår hoppning för D-ponny, msv a för c-ponny och msv b för b-ponny. Lägsta klassen som får ingå är 1,20 för häst och Lätt A för ponny, vilket är 80 cm för A-ponny, 90 cm för B-ponny, 1 m för C-ponny och 1,10 för D-ponny.

 

Elittävling

För att en arrangör ska få arrangera elittävling ska tävlingsplatsen uppfylla krav som bestäms av hoppkommittén vad gäller tävlingstekniska förhållanden, premier, publikservice och mediakapacitet. Arrangören ansöker om att få ha elittävling och hoppkommittén beslutar.

När ett ekipage har uppnått ett visst resultat i de nationella tävlingarna kan man starta i elittävlingarna där mästerskapen såsom SM och EM-kvalen går.

Högsta klassen är 1,50 för häst och msv B för B-ponny, msv-A för C-ponny och svår för D-ponny. Lägsta klassen som får ingå är 1,30 för häst och Lätt A för ponny.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0