Hjälptyglar

Martingal

 

För att motverka att hästens huvud ska höjas över en viss punkt kan man använda en så kallad martingal. Den används på hästar som har en benägenhet att gå med huvudet högt i luften.Den sätts fast i sadelgjorden under magen och löper mellan frambenen till bröstet där den är delad i två lika långa remmar med en ring i båda ändarna där tränsets tygel ska gå igenom. Den hålls även på plats med en rem runt hästens hals.

När hästen höjer huvudet över normalt läge spänns martingalen och drar till i tygeln och bettet i munnen påverkas och förhindrar hästen att höja upp huvudet. På det sättet förmår man hästen att hålla huvudet sänkt.
Martingal har ingen effekt om hästen inte höjer huvudet över den punkt då martingalen börjar verka eller om ryttaren inte håller emot i tygeln och den stör heller inte hästen om tyglarna hänger eller när den inte höjer huvudet.
Den ska helst inte spännas för hårt utan bara tillräckligt för att skydda ryttarens ansikte från hästens bakhuvud om den plötsligt slår upp med huvudet.
 
Halsförlängare
Halsförlängare är ett elastiskt band som fästs genom bettringarna, runt hästens nacke och i sadelgjorden, antingen på sidorna eller mellan frambenen för att mana hästen att söka sig framåt neråt med huvudet.
 
Thidemantygel
För att hjälpa hästen att gå rätt i form kan man använda sig av en thidemantygel. Den tar emot när hästen går för högt med huvudet.
Den sätts fast i sadelgjorden, löper mellan hästens framben, förs genom bettringarna och knäpps fast i fästen på tyglarna.
 
Gramantygel
Gramantygel fungerar nästan på samma sätt som thidemantygeln, men det är ryttaren som håller i gramanen i stället för att knäppa fast den. Den används för att få hästens huvud sänkt, men den ska bara användas av erfarna ryttare på svårridna hästar för att få hästen att gå i rätt form. Det är viktigt att gramanen bara är ett hjälpmedel och ska inte användas för att tvinga hästen till rätt form.
 
Chambontygel
Chambontygel används endast vid longering. Den inverkar på hästens nacke och mun som gör hästen benägen att söka sig nedåt med huvudet. Chambonen fästs mellan frambenen i en longeringsgjord och sedan upp till ett nackstycke där det finns en ring på båda sidor, genom ringen och sedan ner till bettet. Chambon används för att gymnastisera hästen.
 
 
Goghtygel
Goghtygel används vid ridning och fungerar på samma sätt som chambon. Den verkar genom ett tryck på både hästens nacke och bett, men hästen kan sträcka huvudet och halsen framåt nedåt utan att hindras av hjälptygeln.

Kommentarer
Postat av: Lina T

Det skulle betyda massor om du kommenterade min blogg om vad jag ska blogga om i helgen! Har du några tips så kommentera gärna. :) Kram! http://tholanders.blogg.se/2013/april/planerar.html#comment

2013-04-24 @ 18:40:36
URL: http://tholanders.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0