Framridning, framhoppning och hinder på framhoppningsbanan

 

Framhoppningsplatsen bör ha samma underlag som tävlingsbanan. Framhoppningsplatsen är till för uppvärmning och förberedelse inför tävling, inte för träning och inte för uppställning av väntande hästar. Plats för väntande hästar ska anvisas av tävlingsledningen.

På framhoppningen ska ryttaren och ryttarens medhjälpare uppträda så att den inte stör andra ryttares förberedelser. En ryttare måste förvissa sig om det är fri passage såväl före som efter det hinder han/hon avser att hoppa. Ryttare som inte står i närmaste tur att gå in på tävlingsbanan ska lämna företräde till de som startar närmast.

Endast ryttaren som ska delta på hästen får hoppa fram hästen under tävlingen. Tävlingsledaren ska tillhandahålla hinder för framhoppning, varav minst ett rättuppstående hinder och ett längdhinder. Det ska dessutom finnas ett lågt hinder på max 70 cm, för ponny 40 cm.

Ryttare får inte begagna andra hinder eller hinderdelar för framhoppning än de som ställs till förfogande av tävlingsledningen.

Hindren ska vara uppbyggda på normalt sätt och hinderdelarnas kvalitet ska vara jämförbar med dem som finns på tävlingsbanan. Hindren ska tas i den riktning arrangören angett och de ska vara försedda med flaggor, röda till höger och vita till vänster.

Hinder på framhoppningsbanan får inte överstiga, i höjd och längd, 10 cm mer än höjden och längden på hindren i pågående tävlingsklass upp t.o.m. 1,40 hoppning. Om aktuell tävlingsklass är högre än 1,40 hoppning får hindren på framhoppningsbanan vara max 1,60 m höga och max 1,80 m långa. I avdelning B begränsas framhoppningshindren till klassens maxhöjd och maxlängd.

I samtliga ponnyklasser begränsas framhoppningshindren till klassens maxhöjd och maxlängd.

Rättuppstående hinder ska innehålla minst två bommar, längdhinder minst tre bommar varav den bakre ska vila i säkerhetshållare. Trippelbarr får inte användas på framhoppningen. Kombinationer får heller inte användas på framhoppningen.

Hindren ska placeras innanför spåret för att medge fri passage på spåret.

Om marklinje används får denna placeras omedelbart under den främsta delen av hindret, men inte det minsta stycke mot landningssidan. Däremot får marklinjemarkering placeras upp till en meter framför hindret.

Travbom framför framhoppningshindret får endast användas om inte någon av de ryttare som samtidigt hoppar fram har invändningar mot detta.

Funktionärsansvarig för framhoppningsplatsen ska finnas på eller i omedelbar anslutning till denna från 30 minuter före tävlingsklass början till dess slut. Det är arrangörens ansvar att se till att markförhållandena på framhoppningsplatsen är godtagbara och vid behov flytta framhoppningshindren.

Ridhjälp med framridning på tävlingsområdet får endast lämnas av annan person i samma åldersklass som ryttaren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0