Hindertyper

Det finns olika hindertyper som delas in i två kategorier beroende på hur de byggs.

Rättuppstående hinder är enkla hinder som utgörs av endast ett par hinderstöd.

Några rättuppstående hinder och hur de byggs är:

  • Sax: två bommar läggs som ett kryss där den ena bommens ände vilar mot hinderstödet och det andra på marken. Denna hindertyp används mest vid träning och inskolning av unga hästar där det lägsta mittenpartiet inbjuder att hoppa centrerat över hindret.
  • Räcke: byggs med två eller flera bommar på höjden. Man kan blanda in en planka eller grind för att variera lite.

 
Plank är plankor som har ursågade ändar som hängs på hinderstöden. Ett plankhinder består av bara plank. Man kan även använda någon enstaka planka tillsammans med bommar.
Grind består av en bit staket som man hänger på hinderstöden. Små grindar används som fyllnader tillsammans med bommar medan större grindar oftast används som jokerhinder.
  • Mur: påminner om en stenmur men är gjord i trä och är ihålig. De översta "stenarna" är ofta mindre och lättare att riva. Svårigheten med en mur är att den döljer landningen.

 

Längdhinder byggs av två eller flera par hinderstöd och har olika längder mellan sig beroende på svårighetsgrad. De flesta längdhinder kan dessutom bara hoppas från ett håll, såsom oxer, stigsprång, vattengrav och solfjäder.

  • Oxer: byggs med två räcken efter varandra. Det bakre räcket utgörs av en ensam bom på samma höjd som översta bommen i det främre räcket.
Olika typer av oxrar:
Parallelloxer: har båda de översta bommarna i samma höjd.
 
 
 
Stigande oxer:  har den bakre översta bommen fem cm högre än den främre.
Sjunkande oxer: den bakre bommen är fem cm lägre än den främre. Den här hindertypen är inte tillåten i Sverige pga. olycksrisken, då hästen inte ser den bakre bommen.
Svensk oxer: ena räckets högra sida är fem cm lägre än den vänstra och andra räckets vänstra sida är fem cm lägre än den högra. Om man tittar på hindret från anridningshållet ses bommarna som någon krysslagda.
  • Stigsprång: är väldigt likt en oxer men är enklare att hoppa. Den bakre bommen utgör hindrets totalhöjd och den främre ska vara två tredjedelar av bakbommens höjd.
  • Trippelbarr: består av tre räcken i varsin höjd. Det lägsta står längst fram och det högsta längst bak. Hindrets totalhöjd utgörs av den bakersta bommen medan den främsta bommens höjd ska vara hälften av hindrets totalhöjd.
  • Svinrygg: byggs med tre par hinderstöd. Den mellersta bommen utgör hindrets totalhöjd. Den första och sista bommen ska vara två tredjedelar av hindrets totalhöjd.
  • Solfjäder: ett vanligt hinder med ett hinderstöd som alla bommar utgår ffrån. Den andra änden av bommen placeras mot ett eget hinderstöd i en, från ovan sett, solfjäderformation.
  • Vattengrav: är en lång grav eller vattenmatta fylld med vatten och med bara en liten upphöjning vid avstampet.
  • Kryss: två räcken där bommarna korsas på mitten. Hindret bildar ett kryss eller kors om man det ovanifrån. Ett hinder som idag är förbjudet i Sverige pga. olycksrisken.
     

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0